CBD (Κανναβιδιολη)
Το ελαιο μπορει να το βρει κανεις απο πολλες εταιριες πια. Ολες προσφερουν μια γκαμα απο συγκεντρωσεις 3%, 10%, 15%, 30%, κτλ., και ειναι σημαντικο να ξερουμε τι σημαινει αυτο. Ενα λαδι που ειναι 3% σημαινει οτι εχει περιπου 30 mg κυριας δραστικης ουσιας σε ενα ml ελαιου (1 ml ειναι ευκολο να το υπολογισεις απλα θα χρειαστεις μια συριγγα ενος ml η μεγαλυτερο.)
Επειδη 1 ml εχει περιπου 25~30 σταγονες (οταν λεμε σταγονα- απο το σταγονομετρο του μπουκαλιου οπως πεφτει με ελαφρια πιεση μια- μια.)– τοτε η καθε σταγονα περιεχει περιπου 1 mg. Στο κουτι με το ελαιο συνηθως υπαρχουν πληροφοριες που μας λενε σχετικα με την περιεκτικοτητα και την περιεκτικοτητα σε mg ανα σταγονα η/και ml και ετσι ειναι σχετικα ευκολο να ακολουθησουμε εναν ακριβη τροπο και να παιρνουμε σωστα τις δοσεις μας καθε φορα που λαμβανουμε το ελαιο.
(Καλα ειναι να ριχνουμε τις σταγονες μπροστα σε ενα καθρεφτη για καλυτερο ελεγχο για το ποσες σταγονες πεφτουν.)
Οταν ξεκιναμε με ενα ελαιο χαμηλης περιεκτικοτητας, μας δινει την δυνατοτητα:
1) Να ανεβασουμε σιγα σιγα την δοσολογια και να παρατηρουμε την αντιδραση του οργανισμου.
2) Να μοιρασουμε την ημερησια συνολικη μας δοση σε μικροτερες δοσεις κατα την διαρκεια της ημερας. Σε πολλες περιπτωσεις, αυτο βοηθαει να καλυψουμε τα “κενα” καθως φευγει η επηρεια του ελαιου – που κραταει, αναλογως βεβαια με τον οργανισμο, πανω κατω 6 ωρες.
Μπορει καποιος με μια χρονια κατασταση να χρειαζεται πιο δυνατο ελαιο (δηλ. με μεγαλυτερη συγκεντρωση / περιεκτικοτητα) – ας πουμε για την πολλαπλη σκληρυνση η για την ψωριαση. Ενω καποιος που το χρησιμοποιει μονο για καλυτερο υπνο μπορει να τον βοηθησει ενα ελαιο με μια μικροτερη συγκεντρωση. Αν δεν εχεις καποιον να σε καθοδηγησει για τη δοσολογια, το σιγουρο ειναι οτι πρεπει να ξεκινησεις με μια δοση πολυ μικρης ποσοτητας, και να ανεβεις σιγα σιγα απο κει – παρατηρωντας τις αντιδρασεις του οργανισμου- π.χ. μια σταγονα. Ανεβαζοντας ετσι αργα και σταθερα με παρατηρηση ειναι ο μονος τροπος για να μην προσπερασουμε το δικο μας “θεραπευτικο παραθυρο”, δηλ. την δοσολογια που λειτουργει για εμας.
***Δειτε πιο κατω “Πως τροποποιω / ανεβαζω δοσολογια”
Οταν λοιπον καταληξουμε στην καλυτερη δοσολογια του ενος κανναβινοειδους, οταν εχει σταθεροποιηθει ο ασθενης, μπορουμε να εξετασουμε την περιπτωση του να προσθεσουμε και αλλο κανναβινοειδες – ενα που συνηθως να ενδεικνυται για την περιπτωση μας. (πχ. Εχουμε ξεκινησει με κανναβιδιολη και εχουμε εξαντλησει τα ορια των δυνατοτητων βελτιωσης στην δοσολογια και εχουμε πετυχει την ταδε εικονα. Τωρα θα μπορουσαμε, ακολουθωντας την ιδια διαδικασια, να προσθεσουμε CBG, CBDa, η κατι αλλο που ενδεικνυται για την συγκεκριμενη παθηση.)
Δεν χρειαζεται βιασυνη και κυριως θα πρεπει να θυμομαστε οτι τα κανναβινοειδη επηρεαζουν το ΕνδοΚανναβινοειδες μας Συστημα (ΕΚΣ),που με την σειρα του ρυθμιζει τα αλλα συστηματα στον οργανισμο μας (κυριως τα ανοσοποιητικα και νευρολογικα μας συστηματα) μεσα απο αρκετα πολυπλοκες διαδικασιες. Η βασικη λειτουργια που επιτελειται απο την ληψη φυτοκανναβινοειδων ειναι για να βοηθησουμε τον οργανισμο μας να ξαναβρει την χαμενη του ισορροπια που δεν μπορει να τα καταφερει να την ξαναβρει μονος του με τα δικα του ενδοκανναβινοειδη.
Πως τροποποιω-ανεβαζω δοσολογια
Παιρνω μια σταγονα (συνηθως χαμηλης συγκεντρωσης, 3% – 10% π.χ.), περιμενω να δω εαν υπαρχει καποια θετικη αλλαγη/βελτιωση. Για ποσες μερες; Εξαρταται απο τον ασθενη. Σε καθε νεα δοσολογια θα πρεπει να μενεις 4 με 5 μερες τουλαχιστον (οταν ειναι σε εμας η σε καποιον που μπορει να μας πει πως νιωθει) και σε αλλη περιπτωση μπορει να θελει περισσοτερες μερες παρατηρηση για να ειμαστε σιγουροι για το εαν ειδαμε η δεν ειδαμε κατι, αρα περιμενουμε παραπανω μερες, ποσες; Εξαρταται και παλι απο το ατομο και τις συνθηκες. (ειχε αρρωστησει μεσα στο διαστημα αυτο; υπηρχε καποια αλλη αναστατωση;) αλλα 10 με 14 μερες ειναι ενα καλο διαστημα. Δεν ειδα τελικα κατι καλο; Προσθετω αλλη μια δοση/σταγονα (προσθετω μια στην ημερησια δοσολογια, δεν πολλαπλασιαζω) και κανω παλι τα ιδια – παιρνω την ιδια δοση και περιμενω και παρατηρω. Σε περιπτωση που δουμε τελικα καποια θετικη αλλαγη (μπορει να ειναι οτιδηποτε, ισως και οχι στο συμπτωμα που θελουμε να βελτιωσουμε αλλα σε κατι, στον υπνο, στην ορεξη, στην συγκεντρωση, στην διαθεση) τοτε παραμενουμε τουλαχιστον 2.5- 3 εβδομαδες σε αυτη την δοσολογια διοτι τα κανναβινοειδη ειναι λιποδιαλυτα και αποθηκευονται στο λιπωδη ιστο του οργανισμου μας, οποτε τοσο θελει για να δουμε πληρως τα αποτελεσματα απο μια οποιαδηποτε αλλαγη στην δοση. Οταν συμπληρωσουμε 3 (τρεις) εβδομαδες (η παραπανω) και εχουμε πολυ καλη και σιγουρη εικονα για το τι σημαινει αυτη η δοσολογια σε συγκεκριμενο ασθενη, τοτε προσθετουμε ακομα μια σταγονα. Και παλι τα ιδια – παιρνω και παρατηρω. Εαν ΔΕΝ δουμε καποια περαιτερω βελτιωση με αυτη την επιπροσθετη αυξηση, τοτε γυριζουμε στην προηγουμενη δοσολογια και μενουμε εκει. Για καιρο. Να σταθεροποιηθει η εικονα και μετα αποφασιζουμε εαν θελουμε να δοκιμασουμε παλι μια αυξηση η μια μειωση η την προσθεση καποιας αλλης ουσιας, αλλα αυτο μονο οταν ξερουμε οτι εχουμε καταληξει (οσο γινεται) στην ‘ιδανικη’ και εξατομικευμενη δικια μας δοσολογια.
Οποιαδηποτε στιγμη κι αν παρουσιαστει υποτροπη στα συμπτωματα (που δεν οφειλεται σε εξωτερικο παραγοντα, οπως σε καποια ιωση, ληψη αλλου φαρμακου, εμμηνος κυκλος, αλλαγη διατροφης η καποια αλλη αδιαθεσια η ξαφνικη αλλαγη) μπορουμε να δοκιμασουμε μια ‘επανεκκινηση’ (δειτε σημειωση απο κατω) και να μειωσουμε λιγο την δοση. Να υπενθυμισω οτι: Ολα οσα αναφερουμε εδω ειναι μονο μια προσεγγιση, ακομα μαθαινουμε, μαθαινουν οι επιστημονες και μαθαινουν και οι ασθενεις. Μπορει να υπαρξουν αλλαγες σε αυτα που λεμε εδω η να αρχισει να παρακολουθειται ο ασθενης απο γιατρο, ο οποιος προτεινει αλλο σχημα δοσολογιας.
Οσο δεν εχουμε εκπαιδευμενους γιατρους στο πλευρο μας – εχουμε (απο την μικρη εμπειρια που εχουμε καποιοι που δοκιμασαμε) καταληξει οτι αυτη η μεθοδος ενσωματωνει μια σχετικα καλη ασφαλεια και τις μεγαλυτερες δυνατοτητες για να μας οδηγησει τελικα σε μια καταλληλη δοσολογια. Απο κει και περα – δεν κινδυνευει κανεις αν θελησει να τροποποιησει την δοσολογια οπως του αρεσει, ομως αν ακολουθουμε ολοι μας εναν παρομοιο τροπο θα μπορεσουμε να ανταλλαξουμε γνωση και εμπειρια και ετσι να βοηθησει ο ενας τον αλλον μεχρι να αναλαβει η ιατρικη επιστημη καποια στιγμη στο μελλον. Επισης, πολλα ελαια (κυριως απο Αμερικη) εχουν ομαδες/τμημα υποστηριξης και μπορεις να απευθυνθεις εκει. Οπωσδηποτε, γνωριζουν καλα το δικο τους ελαιο και η πειρα τους θα σε βοηθησει και θα σε καθοδηγησει για την δοσολογια του.
Επανεκκινηση (Reboot)
Η λεγομενη, στα Αγγλικα, ‘reboot’. Μερικες φορες παρατηρουμε μια υποτροπιαζουσα κατασταση στο οργανισμο μας. Εαν δεν ειναι παροδικη (λογω ασθενειας η καποιας αλλης εξωτερικης πιεσης/αλλαγης) τοτε μπορει να εχει παθει ο οργανισμος μας κορεσμο. Υπαρχουν ενδειξεις οτι οταν υπαρχει υπερβολικη προσφορα κανναβινοειδους στον οργανισμο οτι στην προσπαθεια του να κρατησει ισορροπια, το ενδοκανναβινοειδες συστημα δινει εντολη στους υποδοχεις να μειωθουν σε αριθμο και τραβιουνται εντος του κυτταρου- αφηνοντας πολυ λιγοτερους στην επιφανεια να επεξεργαστουν τα κανναβινοειδη που εμεις δινουμε. Το αποτελεσμα ειναι ειτε να χανουμε την καλη εικονα που ειχαμε ειτε να χρειαζομαστε ολο και περισσοτερο για να πετυχουμε το ιδιο αποτελεσμα. (Γνωστο φαινομενο στους ανθρωπους που κανουν χρηση ψυχαγωγικη οτι οσο περισσοτερο καπνιζει κανεις, τοσο πιο πολυ πρεπει να καπνιζει για να εχει τα ιδια αποτελεσματα που ειχε πριν – με λανθασμενο τροπο, αγνοωντας οτι υπαρχει και Ορθη Χρηση της Κανναβης
http://cyprus.indymedia.org/node/4801 )
Αυτο μπορει να συμβει στην θεραπευτικη χρηση ειτε επειδη διναμε παρα πανω απο το οσο ηθελε ο οργανισμος ειτε επειδη με την παροδο του χρονου το ΕΚΣ μας εχει αρχισει και αυτοδιορθωνεται και ειναι πλεον μειωμενες οι αναγκες του για φυτοκανναβινοειδη. Οπως και να εχει- οταν μας συμβει αυτο η ενδειξη ειναι μειωση και οχι αυξηση.
Η λυση ειναι απλη- μπορουμε να κανουμε ενα διαλειμμα τουλαχιστον 2 ημερων οπου επανερχονται, συμφωνα με μελετη, οι υποδοχεις σε λειτουργια κατα το 90% (θελει τρεις μηνες για την πληρη αποκατασταση) Η επανεκκινηση μπορει να μας βοηθησει με διαφορους τροπους.
1) Μπορει να μας δινει την δυνατοτητα να μειωνουμε σιγα σιγα την δοσολογια και να κανουμε μια χαμηλοτερη καταναλωση δοκιμαζοντας μετα απο την καθε επανεκκινηση μια πιο χαμηλη δοσολογια.
2) Εαν κατα την διαρκεια της απουσιας του λαδιου βλεπουμε μια βελτιωση της εικονας- ειναι μια απτη ενδειξη οτι η προηγουμενη δοσολογια ηταν πιο πανω απο οτι ηθελε ο οργανισμος.
Θα μεινουμε χωρις να παρουμε καθολου λαδι οσες μερες συνεχιζει η βελτιωμενη εικονα. Οταν αρχισουν να επιστρεφουν συμπτωματα (υποτροπη) τοτε, ξεκιναμε ξανα στην αμεσως πιο χαμηλη δοσολογια. Εαν μας συμβει ξανα με την παροδο του χρονου- κανουμε ξανα την ιδια διαδικασια.
3) Εαν η εικονα χαλασει πολυ μολις σταματησουμε το λαδι- τοτε ειναι ενδειξη οτι η δοσολογια μας θελει αυξηση- και η υποτροπη ειχε να κανει με το οτι δεν εφτανε αυτο που διναμε. Τοτε, διακοπτουμε το διαλειμμα και προχωραμε σε μια αυξηση της δοσολογιας.
Εδω αξιζει να σημειωσουμε οτι υπαρχουν ανθρωποι που κανουν τακτα διαλειμματα ως μερος της θεραπειας τους- χωρις να μειωσουν η να αυξησουν την δοσολογια μετα. Εχουν δει οτι με αυτον τον τροπο μπορουμε να συντηρησουν την καλη εικονα που εχουν. Αλλη μια επιβεβαιωση για το ποσο εξατομικευμενη ειναι η θεραπεια με την κανναβη. και επισης να πουμε οτι για ανθρωπους που ειναι σε θεραπεια μακροχρονια η με πολυ μεγαλες δοσολογιες (καρκινος) επιβαλλεται να κανουν περιστασιακα ενα διαλειμμα- εστω και μια φορα το μηνα.