Ενα απο τα μεγαλυτερα προβληματα της συγχρονης ιατρικης ειναι η συνεχως αυξανομενη δημιουργια βακτηριων στελεχων με ανθεκτικοτητα στα αντιβιοτικα το οποιο μας εχει οδηγησει σε εναν αγωνα δρομου για ανακαλυψη νεων αντιβιοτικων ωστε να αντιμετωπισουμε τα νεα ανθεκτικα βακτηριακα στελεχη.
Η ελληνικη φυση μας εχει χαρισει απλοχερα μια τεραστια και μοναδικη ποικιλια απο αρωματικα και φαρμακευτικα φυτα . Ενα απο αυτα ειναι και η πασιγνωστη στους Ελληνες και οχι μονο ελληνικη ριγανη, η οποια περα απο ενα εξαιρετικο αρωματικο βοτανο που χρησιμοποιουμε στην κουζινα μας, ειναι και ενα φυτο απο το οποιο μπορουμε να χρησιμοποιησουμε απο οτι φαινετε και στην ιατρικη.
Επιστημονες απο τις ΗΠΑ διεξηγαγαν μια ερευνα η οποια χρηματοδοτηθηκε απο το (Υπουργειο Αμυνας / Πολεμικη Αεροπορια Στρατιωτικο Γραφειο Επιστημονικης Ερευνας των ΗΠΑ) κατα την οποια μελετησαν σε εργαστηρια την αντιμικροβιακη δραση του αιθεριου ελαιου της ριγανης εναντια σε 11 παθογονα βακτηρια τα οποια εχουν αναπτυξει ανθεκτικοτητα σε αντιβιοτικα. Τα αποτελεσματα ειναι ενθαρρυντικα καθως το αιθεριο ελαιο ριγανης ειχε βακτηριοκτονο δραση σε μικρες συγκεντρωσεις απο 0,08mg/ml εως 0,64mg/ml σε ολα τα προς μελετη βακτηρια. Σκοπος αυτης της ερευνας ηταν η πιθανη δημιουργια καποιας τοπικης αντιβιοτικης κρεμας για την προστασια πληγων των στρατιωτων απο μολυνσεις και χωρις τον κινδυνο αναπτυξης καποιου βακτηριου ανθεκτικου σε αντιβιοτικο .
Ετσι διεξηγαγαν και καποια επιπροσθετα πειραματα ωστε να διαπιστωσουν εαν υπαρχει περιπτωση καποιο βακτηριο να αναπτυξει ανθεκτικοτητα στο αιθεριο ελαιο της ριγανης κατι ομως που δεν φανηκε να συμβαινει επειτα απο διαδοχικα πειραματα που διεξηχθησαν.
Τελος οι επιστημονες θελοντας να προχωρησουν ενα βημα ποιο κοντα στην δημιουργια ενος σκευασματος με βαση το αιθεριο ελαιο της ριγανης πειραματιστηκαν σε ποντικια ωστε να διαπιστωσουν (in vivo) την δραση και τα αποτελεσματα και εκει ηταν πολυ ενθαρρυντικα καθως και επετευχθητε ο σκοπος και οι πληγες να μεινουν αμολυντες αλλα συγχρονος δεν διαπιστωθηκε καποια παρενεργεια στο δερμα των πειραματοζωων. Σε αυτο το σημειο αξιζει να σημειωθει οτι η κυρια ουσια που ευθυνεται για αυτες τις ιδιοτητες στο αιθεριο ελαιο της ριγανης ειναι η καρβακρολη η οποια υπαρχει σε μεγαλη συγκεντρωση στην ελληνικη ριγανη σε αντιθεση με αλλες ριγανες γειτονικων χωρων στις οποιες κυριαρχη ουσια ειναι η θυμολη η οποια ειναι ποιο τοξικη για τον ανθρωπο. Αυτη η ερευνα ειναι μονο μια απο τις εκατονταδες που υπαρχουν για την αντιβιοτικες και ευεργετικες ιδιοτητες της ελληνικης ριγανης εναντια οχι μονο σε βακτηρια αλλα και σε μυκητες που θα αναφερθουμε σε επομενο αρθρο. Ειναι ξεκαθαρο οτι οι δυνατοτητες που μας δινει η ελληνικη φυση ειναι πολυ μεγαλες και μας περιμενουν εκει εξω ωστε να ανακαλυφθουν. Εντουτοις αξιολογες προσπαθειες γινονται κυριως στο εξωτερικο και πολυ λιγες στα ελληνικα ΑΕΙ λογο ελλειψεως χρηματοδοτησης με αποτελεσμα να ειμαστε ακολουθοι των εξελιξεων ακομα και σε προϊοντα τα οποια προερχονται αμιγως απο την ελληνικη φυση.
Αναδημοσιευση απο : https://psycheherbs.gr/
Πηγη : Bactericidal Property of Oregano Oil Against Multidrug-Resistant Clinical Isolates