Πως τα Κανναβινοειδη σκοτωνουν τα καρκινικα κυτταρα.

Πως τα Κανναβινοειδη σκοτωνουν τα καρκινικα κυτταρα.

Ειναι πλεον γνωστες σε ολους οι θαυματουργες ιδιοτητες των κανναβινοειδων σε σχεση με τη θεραπεια διαφορων ασθενειων. Ο καρκινος, ως μαστιγα της εποχης, ειναι λογικο να εχει τραβηξει την προσοχη των επιστημονων σε ολο τον κοσμο, εδω και πολλα χρονια.
Ειναι αληθεια λοιπον; Σκοτωνει η κανναβη τον καρκινο;  Σημερα μπορουμε να απαντησουμε καταφατικα: Ναι, η κανναβη σκοτωνει τα καρκινικα κυτταρα! Αλλα πως;

Μια ομαδα Ισπανων ερευνητων απο το Πανεπιστημιο της Μαδριτης, εψαχνε για θεραπεια, βασισμενη στην κανναβη, για τον καρκινο εδω και σχεδον δυο δεκαετιες και μεχρι στιγμης, τα αποτελεσματα τους μονο θαυμαστα μπορουν να χαρακτηριστουν.
Η ομαδα, με επικεφαλης τους καθηγητες Dr Velasco και Dr Guzman, ξεκινησε δοκιμες για την ικανοτητα των θεραπειων με  κανναβινοειδη, να σκοτωνουν τα κυτταρα του γλοιωματος (Glioma cells). Το γλοιωμα αποτελει το 80% ολων των κακοηθων καρκινων του εγκεφαλου. Στην πραγματικοτητα, ειναι μια απο τις πιο επιθετικες μορφες καρκινου εκει εξω. Μολις το γλοιοβλαστωμα φτασει στο σταδιο 4, το μεσο προσδοκιμο ζωης ειναι λιγοτερο απο δυο χρονια, με προϋποθεση την χειρουργικη επεμβαση και την παραδοσιακη θεραπεια, την ακτινοβολια δηλαδη και την χημειοθεραπεια, οι οποιες ομως οδηγουν στην καταστροφη και των υγειων κυτταρων, μαζι με τα καρκινικα. Ευτυχως, η ομαδα της Μαδριτης βρισκει επιτυχια, οπου λιγοι πιστευαν οτι η επιτυχια θα ηταν δυνατη.
Απο την αρχη του 2000 ο Dr Velasco και η ομαδα του, ειχαν κανει μια σημαντικη ανακαλυψη. Εφαρμοσαν αποσταγμα THC (η THC αποτελει την κυρια ψυχοδραστικη ενωση στην κανναβη), σε κυτταρα γλοιοβλαστωματος, που καλλιεργηθηκαν εκτος σωματος Αυτο που συνεβη, αφησε σοκαρισμενους τους ερευνητες σε ολο τον κοσμο. Τα καρκινικα κυτταρα σταματησαν να αναπτυσσονται και αργοτερα τα κυτταρα του ογκου αρχισαν να πεθαινουν.
Οπως αποδεικνυεται, η THC σκοτωνει τα κυτταρα του γλοιοβλαστωματος με διαφορους τροπους. Η THC και τα αλλα κανναβινοειδη, ουσιαστικα, κοβουν την παροχη αιματος προς τον ογκο προκαλωντας «αυτοκτονια» στα καρκινικα κυτταρα.
Το 2004, οι ιδιοι ερευνητες διαπιστωσαν οτι η κανναβη μεταβαλλει τα γονιδια που παραγουν την ενωση γνωστη ως VEGF(Vascular Endothelial Growth Factor – Αγγειακος Ενδοθηλιακος Αυξητικος Παραγοντας). Αυτη η ενωση βοηθα στην αναπτυξη νεων αιμοφορων αγγειων. Οταν τα καρκινικα κυτταρα αρχιζουν να μεγαλωνουν, πρεπει να αρχισουν να δημιουργουν τα δικα τους αιμοφορα αγγεια. Οι Ισπανοι ερευνητες δοκιμασαν θεραπεια με κανναβινοειδη σε τρια ποντικια και δυο ανθρωπινα μοντελα με καρκινο του εγκεφαλου. Και στα δυο μοντελα η VEGF μειωθηκε, περιοριζοντας την παροχη αιματος στους ογκους. Αυτο το ευρημα ηταν πραγματικα πρωτοποριακο:

Οι ενωσεις στην κανναβη εμποδισαν τους ογκους να αναπτυχθουν, αρχισαν να τους λιμοκτονουν με διακοπη της παροχης αιματος και τελικα προκαλεσαν αυτοκαταστροφη των καρκινικων κυτταρων.
Αυτη η αυτοκαταστροφη ειναι μια μορφη που οι επιστημονες αποκαλουν Προγραμματισμενος Κυτταρικος Θανατος. Ο προγραμματισμενος κυτταρικος θανατος συμβαινει με δυο τροπους:
Την Αποπτωση και την Αυτοφαγια.
Και οι δυο τροποι ειναι φυσιολογικοι για τα κυτταρα. Οταν ενα κυτταρο γινει πολυ παλιο η καταστραφει, το σωμα χρησιμοποιει αυτους τους μηχανισμους για να εξαλειψει τα παρωχημενα κυτταρα. Για καποιο λογο, τα καρκινικα κυτταρα δεν αυτοκαταστρεφονται αλλα συνεχιζουν να αναπτυσσονται και να δημιουργουν, απειλητικους για τη ζωη, ογκους. Στις ερευνες τους, οι Ισπανοι ερευνητες διαπιστωσαν οτι η THC αναγκασε τα καρκινικα κυτταρα να υποστουν αυτο-πεψη η αλλιως να υποβληθουν σε Αυτοφαγια.

«Ανακαλυψαμε πραγματι εναν νεο μηχανισμο, μεσω του οποιου τα κανναβινοειδη ενεργοποιουν ενα μονοπατι σηματοδοτησης, που περιλαμβανει αυτο που ονομαζουμε αυτοφαγια, το οποιο ειναι σαν την αυτο-πεψη των κυτταρων. Ενεργοποιουν δηλαδη μια αυτονομη κυτταρικη πεψη, που οδηγει στον θανατο των καρκινικων κυτταρων», σχολιασε ο Dr Velasco.

Το περιεργο ειναι οτι, με τη χρηση των κανναβινοειδων, αυτος ο κυτταρικος θανατος συμβαινει μονο στα καρκινικα κυτταρα. Τα κανονικα κυτταρα στο σωμα παραμενουν αθικτα. Αυτο το ευρημα ειναι εξαιρετικα ενδιαφερον, ιδιαιτερα αφου απο το 1998 η ιδια ομαδα ερευνητων ειχε διαπιστωσει οτι η ΤHC προκαλει, επισης, την αποπτωση σε κυτταρα του γλοιωματος.
 Ετσι, τα κανναβινοειδη σκοτωνουν τα καρκινικα κυτταρα χρησιμοποιωντας και τους δυο μηχανισμους προγραμματισμενου κυτταρικου θανατου.
Ο Dr Velasco και η ομαδα του, εργαζονται πλεον σε μια μεγαλυτερη ερευνα. Μια, μεγαλυτερης κλιμακας δοκιμη, που περιλαμβανει 30 εως 40 ασθενεις με γλοιωμα, σε Ισπανικα νοσοκομεια. Το Πανεπιστημιο της Μαδριτης θα συνεργαστει με αυτα τα νοσοκομεια για να προσφερει τη θεραπεια με κανναβη και να δοκιμασει την αποτελεσματικοτητα της. Ειναι η πρωτη φορα που κατι τετοιο θα γινει, σε τετοια κλιμακα, σε νοσοκομειακο περιβαλλον.
Το 2006, η ομαδα του Velasco ξεκινησε μια πιλοτικη μελετη με μονο εννεα ασθενεις με γλοιοβλαστωμα. Η μελετη εξετασε μονο την THC, η οποια και χορηγηθηκε ενδοκρανιακα.
Τα αποτελεσματα της πιλοτικης μελετης ειναι πολυ ενδιαφεροντα. Οκτω απο τους εννεα ασθενεις εδειξαν θετικη ανταποκριση στη θεραπεια με THC, κατι που δινει ελπιδα για την ευρυτερη κλινικη δοκιμη που θα προχωρησει.

Η Dr Christina Sanchez και η ομαδα της διαπιστωσαν οτι το αποτελεσμα ειναι πιο ισχυρο, οταν η TΗC και το CBD ενωνουν τις δυναμεις τους, για να σκοτωσουν τον καρκινο με τον πιο αποτελεσματικο τροπο. Οι ιδιοτητες της THC συνδυασμενες με τις ισχυρες αντιοξειδωτικες ιδιοτητες της CBD, αποτελουν εναν δυνατο  συνδυασμο που πιθανοτατα μπορει να οδηγησει στην πληρη εξαλειψη των καρκινικων ογκων. Ποια ομως ειναι η σωστη αναλογια που θα φερει την πολυποθητη ιαση;
Η Dr Sanchez, οταν ρωτηθηκε για την συγκεκριμενη αναλογια THC προς CBD, που καποιος χρειαζεται για να καταπολεμησει τον καρκινο, σχολιασε:

«Δεν θα ελεγα οτι χρειαζεται αναλογια 1:1. Θα ελεγα οτι καθε μεμονωμενος ασθενης χρειαζεται μια συγκεκριμενη αναλογια κανναβινοειδων. Η τουλαχιστον αυτο ειναι που εχουμε δει στα κλινικα μοντελα μας, κατι που υποστηριζουν και οι υπολοιπες ερευνητικες ομαδες που εργαζονται σε αυτο το πεδιο. Αυτο που βλεπουμε ειναι οτι σε μερικους ογκους, οπως για παραδειγμα, οι ογκοι εγκεφαλου και το γλοιοβλαστωμα, περισσοτερη ποσοτητα THC εχει καλυτερη επιδραση απο οτι μια 1:1 αναλογια THC προς CBD.»

Οσο οι επιστημονες συνεχιζουν τις ερευνες πανω στις ευεργετικες και θεραπευτικες ιδιοτητες του φυτου της κανναβης, τοσο νεα στοιχεια θα ερχονται στο φως. Στοιχεια που δινουν ελπιδα και δημιουργουν θαυμασμο ακομη και στους πλεον συντηρητικους. Ελπιζουμε και αναμενουμε ενα συναρπαστικο μελλον, με νεες δοκιμες και ανακαλυψεις, που θα προσφερουν ιαση και ελπιδα στους ασθενεις συνανθρωπους μας.
απο την Yanna Jo – The Green Greeks magazine
Πληροφοριες απο:
http://globalhealthtimes.com/
http://ukhealthtoday.com

83
Άρθρα
blog
Shopping cart
Facebook Instagram
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Start typing to see products you are looking for.
3 items Cart
My account
HnC_Logo2

Πρέπει να είστε άνω των 18 ετών για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας. Ευχαριστούμε πολύ!

HnC_Logo2

Καλώς ήρθατε στην HnC!

Η ιστοσελίδα μας απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Αν είστε άνω των 18 ετών παρακαλώ επιβεβαιώστε.