Ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας γνωμοδοτει υπερ της «ιατρικης κανναβης»

Ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας γνωμοδοτει υπερ της «ιατρικης κανναβης»

Ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας  με επισημη επιστολη του προς τον ΟΗΕ γνωμοδοτει οτι η κανναβη δεν μπορει πλεον να νοειται ως μια «ιδιαιτερα επικινδυνη και χωρις θεραπευτικη αξια, ουσια».
Στην προσφατη, ιστορικη, τεκμηριωση του, ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας (WHO) ανακοινωνει τη συσταση του προς τον ΟΗΕ να διαγραψει την κανναβη απο την κατηγορια IV της Ενιαιας Συμβασης του 1961 για τα Ναρκωτικα
[Του Αποστολη Καπαρουδακη]
Η συσταση αυτη του WHO θα τεθει σε ψηφοφορια κατα τη διαρκεια της εξηκοστης δευτερης συνοδου της Επιτροπης των Ηνωμενων Εθνων για τα Ναρκωτικα  (CND) που θα πραγματοποιηθει στη Βιεννη της Αυστριας το Μαρτιο του 2019.
Η τοποθετηση αυτη του Παγκοσμιου Οργανισμου Υγειας αποτελει σημαντικο βημα για την ιατρικη χρηση της κανναβης παγκοσμιως, καθως εαν μεταταχθει η κανναβη στον διεθνη αυτο πινακα ουσιων εφεξης καμια κυβερνηση δε θα μπορει να αναφερθει στη διεθνη συνθηκη του 1961 ως αιτια απαγορευσης της ιατρικης χρησης της κανναβης. Επιπλεον,

οι κυβερνησεις θα υποχρεωθουν να εξασφαλιζουν την επαρκεια και τη διαθεσιμοτητα της κανναβης για την ανακουφιση απο τον πονο και την ταλαιπωρια των ασθενων στις χωρες τους

Το ιστορικο της απαγορευσης του ΟΗΕ

Η Κατηγορια IV της Ενιαιας Συμβασης του ΟΗΕ περιλαμβανει ναρκωτικα που θεωρουνται ιδιαιτερα επικινδυνα και χωρις θεραπευτικη αξια. Η κανναβη καταταχθηκε σε αυτη την κατηγορια με την Ενιαια Συμβαση του ΟΗΕ που εγκριθηκε το 1961 και ενθαρρυνε τις Κυβερνησεις να απαγορευουν την παραγωγη, τη διανομη και τη χρηση ναρκωτικων ουσιων.

O OHE εορταζει τα 70 ετη «προσφορας του στον διεθνη ελεγχο των ναρκωτικων ουσιων» με την φωτογραφια του εκπροσωπου της Ινδονησιας να υπογραφει τη Συμβαση για τα Ναρκωτικα το 1961.

Η αποφαση να συμπεριληφθει η κανναβη και η ρητινη της στην κατηγορια των επικινδυνων ναρκωτικων το 1961 οφειλοταν στην μεροληπτικη προσεγγιση της κανναβης απο τις Ηνωμενες Πολιτειες της Αμερικης και οχι σε επιστημονικους λογους οπως απαιτουνταν σχετικα.

Γεωπολιτικα παιχνιδια με την κανναβη και η Συμβαση του ΟΗΕ Για Τα Ναρκωτικα του 1961 

Η αποφαση του ΟΗΕ του 1961, στοιχισε στον πλανητη εκατομμυρια θυματα καθως οχι μονο οι ασθενεις δεν ωφεληθηκαν απο τις ιαματικες ιδιοτητες του φυτου, αλλα χρησιμοποιηθηκε απο την Αμερικη και ως νομικο περιβλημα του ιδεολογηματος της για τον «πολεμο κατα των ναρκωτικων». Χαρακτηριστικο ειναι οτι ο Πολεμος Κατα των Ναρκωτικων χρησιμοποιηθηκε απο Αμερικανους Προεδρους οπως ο Νιξον και ο Μπους για «να αιτιολογησει» τις παρεμβασεις τους -στρατιωτικες η μη- σε χωρες οπως η Κολομβια, το Μεξικο και η Ονδουρα.
Τα 58 χρονια που ακολουθησαν τη συμβαση του 1961, οι ασθενεις σε ολο τον κοσμο βρηκαν χρησιμη την κανναβη στη θεραπεια των ασθενειων τους αλλα παρεμποδιστηκαν απο την νομιμη προσβαση στο φαρμακο αυτο λογω των απαγορευτικων νομων των χωρων τους, νομων που με τη σειρα τους στηριχτηκαν στην καταταξη της κανναβης στην κατηγορια IV του Πινακα της Συμβασης για τα ναρκωτικα του ’61.

Οι ασθενεις, οι επιστημονικες ερευνες και η αναπτυσσομενη αγορα

Ο αγωνας των ασθενων εναντια στη απαγορευση της νομιμης προσβασης στην ιατρικη κανναβη, αλλα και το ταχεως αυξανομενο μεγεθος των επιστημονικων στοιχειων που επιβεβαιωνουν την ιατρικη χρησιμοτητα του φυτου, οδηγησαν απο τη δεκαετια του 1990 στην καθιερωση προγραμματων ιατρικης κανναβης σε μια σειρα χωρες. Προφανως το ρολο της επαιξε και η ταχυτατα αναπτυσσομενη βιομηχανια της κανναβης και το οικονομικο και γεωπολιτικο παιχνιδι που τη συνοδευει.
Οι υποστηρικτες της ιατρικης χρησης της κανναβης, τοσο ασθενεις οσο και επιστημονες, ζητησαν επανειλημμενα απο τον WHO, τον Παγκοσμιο Οργανισμο Υγειας, να προβει σε επιστημονικη ανασκοπηση της κανναβης.
Τον Μαρτιο του 2016, η ομαδα παγκοσμιως γνωστων εμπειρογνωμονων για την κανναβη που συγκαλεσε η οργανωση ασθενων «Αμερικανοι για ασφαλη προσβαση»υπεβαλε στον WHOενα πληρες εγγραφο που αποδεικνυει την ιατρικη χρησιμοτητα της κανναβης. Μετα απο αυτο, τον Νοεμβριο του 2016, ο ΠΟΥ συμφωνησε να προβει σε ανασκοπηση της κανναβης και των παραγωγων της. Αυτη η διαδικασια επανεξετασης πραγματοποιηθηκε σε διαφορα σταδια και ολοκληρωθηκε με την εκδοση των προσφατων συστασεων του WHO προς την Επιτροπη του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικα.

Ο πλανητης αλλαζει τη ματια του απεναντι στο φυτο

«Ειναι ευχαριστο το γεγονος οτι o WHO αναγνωριζει το επιστημονικο δεδομενο οτι η κανναβη και τα παραγωγα της εχουν αποδεδειγμενες θεραπευτικες ιδιοτητες και μπορουν να αποτελεσουν τη βαση για ασφαλη και αποτελεσματικα φαρμακα. Επι του παροντος, εναποκειται στις κυβερνησεις των ΗΠΑ και αλλων εθνων να εξαλειψουν τα εμποδια στην ερευνα σχετικα με την κανναβη και να επιτρεψουν το ελευθερο εμποριο της μεταξυ κρατων και συνορων», δηλωσε ο Ethan Russo, MD, νευρολογος και διευθυντης ερευνας και αναπτυξης του Ινστιτουτου Κανναβινοειδων (ICCI).
Επιπλεον, ο WHO υπεβαλε συστασεις για αναπροσαρμογες στην καταταξη της ουσιας dronabinol (κυκλοφορει με τις εμπορικες ονομασιες Marinol και Syndros) καθως και «παραλλαγων της κανναβης», γεγονος που στο μελλον θα διευκολυνει σημαντικα την προσβαση των ασθενων σε αυτες. O WHOσυνεστησε επισης στην Επιτροπη των Ηνωμενων Εθνων για τα Ναρκωτικα  (CND) να επιβεβαιωσει οτι τα σκευασματα Κανναβιδιολης-CBD που περιεχουν οχι περισσοτερο απο 0,2% THC (την ψυχοτροπο ουσια του φυτου) δεν θα υποκεινται σε διεθνη ελεγχο.

Καμια απο αυτες τις προτεινομενες τροποποιησεις δε θα αλλαξει την απαγορευση της χρησης κανναβης για ευφορικους σκοπους μιας και αφορουν στη φαρμακευτικη αξιοποιηση του φυτου…

Αυτο ομως δεν αναιρει τη σημασια της εμβληματικης αυτης αποφασης, που με τον εναν η τον αλλο τροπο, εαν γινει πραξη, θα αλλαξει τον εως τωρα τροπο με τον οποιο ο πλανητης αντιμετωπιζε το φυτο.
Πηγες / Διαβαστε Περισσοτερα:
ICCI: Press Release: WHO – World Health Organization Announces Scientific Consensus on Medical Cannabis
Το κειμενο της ιστορικης επιστολης του Παγκοσμιου Οργανισμου Υγειας (WHO) προς τα Ηνωμενα Εθνη εδω.

83
Άρθρα
blog
Shopping cart
Facebook Instagram
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Start typing to see products you are looking for.
0 items Cart
My account
HnC_Logo2

Πρέπει να είστε άνω των 18 ετών για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας. Ευχαριστούμε πολύ!

HnC_Logo2

Καλώς ήρθατε στην HnC!

Η ιστοσελίδα μας απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Αν είστε άνω των 18 ετών παρακαλώ επιβεβαιώστε.