Μπορειτε να το βρειτε και ως: Λεμονοχορτο, γοργογιαννη, αλουιζα, ελουιζα, ομορφοχορτο, αλουσια
Περιγραφη
Η Λουιζα (Aloysia citrodora) ειναι φυλλοβολος , πολυετης θαμνος με υψος μεταξυ 1,5-2 μ. Εχει χαρακτηριστικο εντονο αρωμα που θυμιζει λεμονι.
Ανθιζει τους καλοκαιρινους μηνες . Ειναι γνωστη ως Lemon verbena και στην Ελλαδα ως λεμονοχορτο, «χορτο του Θεου».
Κυριες δραστικες ουσιες: βερνεναλινη , βαρβερινη
Μυθολογια & Ιστορια
Η λουιζα ηλθε στην Ευρωπη τον 17ο αιωνα απο τους Ισπανους. Αρχικα, ο γαλλος βοτανολογος Philibert Commerson εδωσε στο φυτο το ονομα Aloysia triphylla, οταν ομως το εφερε στο Βασιλικο Κηπο της Μαδριτης, ο ισπανος γιατρος Casimiro Gomez Ortega και ο βοτανολογος Antonio Paulau εδωσαν στο φυτο τη νεα του ονομασια Aloysia citriodora, προς τιμη της Μαρια Λουιζα Τερεζας, πριγκιπισσας της Παρμα.
Ο μοναχος Αγαπιος που εζησε τον 7ο αιωνα, στο «Γεωπονικο» του αναφερει για τις πολλες θεραπευτικες ιδιοτητες της λουιζας. Ο Καστωρ Ντουραντε το συνιστουσε σε εγχυμα κατα των στομαχικων παθησεων και σαν θαυμασιο χωνευτικο. Για το σκοπο αυτο χρησιμοποιειται εντονα ακομα και σημερα.
Τροπος παρασκευης
Αφεψημα
Βραστε 1 κ.γ βοτανο σε ενα φλιτζανι νερο και πιειτε το 20 λεπτα πριν τα γευματα σας. Πινετε αυτο το ροφημα για 1-2 μηνες, καντε ενα διαλειμμα δυο εβδομαδων και συνεχιστε, αναλογα με τα κιλα που θελετε να χασετε.
Αλλες χρησεις
- χρησιμοποιειται σαν αρωματικο στα φαγητα και στα γλυκα. Συχνα προτεινεται για τον αρωματισμο του βραστου ψαριου και των διαφορων σουπων. Ταιριαζει επισης με τα πουλερικα.
- χρησιμοποιειται για τον αρωματισμο ποτων, καθως το πλουσιο αρωμα της αναδεικνυει και ενισχυει το φυσικο αρωμα των φρουτων.
- ειναι εξαιρετικο το αφεψημα λουιζας, για να πλυνετε και να καθαρισετε το προσωπο σας.
Παρενεργειες
Αν και ειναι ασφαλης η χρηση της λουιζας, καλο ειναι να αποφευγεται η υπερβολικη καταναλωση.